Skaparbyn är en arkitektonisk pärla ritad av Ralph Erskine – en nära vän till Skaparbyns grundare Birger Forsberg. Anläggningen är byggd i en halvcirkel kring en mysig gårdsplan. Halvcirkelns öppning vetter mot älven.   

Anläggningen består av en huvudbyggnad som innehåller en storstuga som med sina många spännande ytor på olika nivåer skapar en yta där många aktiviteter kan bedrivas, men så planerad att alla ytor är i kontakt med varandra.  Självfallet utnyttjar vi också gårdsplanen och grönytorna för aktiviteter. Storstugan har kök och är också matsal med öppen spis

Tre stugor utgör boenden. Stugorna är fristående, men binds ihop av ett stort trädäck med uteplats utanför varje stuga. Stugorna är rymliga och har väldigt högt i tak. Varje stuga har plats för 6 barn.

Utanför gårdsplanens halvcirkel finns en mycket stor gräsyta som gränser mot stranden. Här finns både en brygga och båtramp, tillgängligt endast för Skaparbyns boende. Här kan barnen leka, bada, fiska, segla, ro eller åka kanot under ledning av ledare/instruktörer.